Vapaus yrittää

19.03.2019

Olen kirjoittanut kuinka Suomen tulisi olla innovaatioiden kärkimaa maailmassa. Tähän meillä on vielä matkaa, sillä aivan naapurissa, Ruotsissa on käytössä kiinnostava mahdollisuus.

Ruotsissa vakituisessa työsuhteessa olevalla työntekijällä on mahdollisuus ottaa kuusi kuukautta palkatonta vapaata uuden yrityksen perustamiseen. Tämän jälkeen hänellä on mahdollisuus halutessaan palata entiseen työpaikkaansa ja entiseen työtehtäväänsä ilman riskiä työpaikan menettämisestä. Ohjelma on ollut käytössä Ruotsissa kaksi vuosikymmentä ja uusien yritysten määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaiseksi.

Uuden kehittäminen on aina riski ja saavutetun aseman menetys pelottaa. Tähän meidän pitää keksiä ja saada enemmän tukea. Onko se sitten mahdollisuus palata entiseen työpaikkaan tai jollain muulla tavalla, mutta uuden yrityksen perustamiseen liittyvä riski on saatava pienemmäksi.

Suomi ja me suomalaiset tarvitsemme enemmän ja parempia työpaikkoja. Ei yksistään riitä, että ihminen käy työssä, sen pitää mahdollistaa inhimillinen elämä. Työn on oltava kannattavaa ja siksi aina houkutteleva vaihtoehto. Ihminen tietää yleensä itse missä hänen vahvuutensa ovat ja siksi meidän pitää antaa mahdollisuus perustaa yritys ja ansaita toimeentulo tavalla, josta hän nauttii. Työn tulisi olla ylpeyden aihe.

Yrittämisen tulee olla helpompaa, palkitsevampaa ja sen tulee olla meille kaikille mahdollista. Tähän me tarvitsemme koko kansan tukea ja tekoja. Tämän eteen haluan työskennellä.