Onko yksinäisyys hallitusasia?

05.04.2019

Yksinäisyys on ihmiselle myrkkyä. Tästä huolimatta aihe on vaikea eikä siihen kukaan halua todella tarttua. Onko se ylipäätänsä hallitusasia ja pitäisikö poliitikkojen edes puuttua siihen, kenen kanssa ihminen elämänsä viettää? Tuskin, mutta todellisuutta on, että yksinäisyys on Suomessa kansantauti.

Tilastojen mukaan yhden ihmisen talouksien määrä on kasvanut runsaassa 30 vuodessa puolesta miljoonasta lähes 1,2 miljoonaan. Tämä tarkoittaa, että yli 20% suomalaisista asuu yksin. Määrä on käsittämättömän suuri, eikä tämä voi olla vaikuttamatta koko kansan hyvinvointiin. Siksi minusta on aika ottaa asia keskusteluun ja kysyä suoraan, onko yksinäisyys hallitusasia?

Asuntokunnat koon mukaan 1970-2017, lkm

Kuinka me pystymme kohtaamaan toisemme ja olemaan ihmisiä ihmisille - yhteisö?  Ihminen tarvitsee toista ihmistä, oli kyse sitten vanhuksesta, lapsesta tai aikuisesta. Meidän tulee olla mahdollistajia, tarjota ihmisille mahdollisuus tulla yhteen ja kerääntyä. Olla yhdessä ja tutustua toisiimme. Uusi keskustakirjasto Oodi on tästä upea ja mainio esimerkki, sillä se on tila, joka kerää ihmiset yhteen ja toimii paikkana, jossa ei tarvitse olla yksin. Meillä on jokaisessa kunnassa kirjasto, monessa jopa useampia ja mielestäni on aika pohtia kirjastoa uudestaan. Onko kirjaston oltava hiljainen lukemisen temppeli vai voisiko se olla aktiivinen kohtaamispaikka? Matalan kynnyksen huone, jossa aktiivisesti keräännytään yhteen ja tutustutaan toisiimme. Minusta tämä on mahdollista ja ehkä myös välttämätöntä.

Tämä ei tietenkään ole mikään patenttiratkaisu, jolla yksinäisyys ratkaistaan Suomessa. Minä olen vain yksi ihminen, mutta tämä on yksi konkreettinen ehdotus ongelmaan, joka on aito ja vaarallinen. Kyllä yksinäisyyden tulisi olla hallitusasia, sillä meillä on yhdessä työkalut ja mahdollisuus sen poistamiseen.