Loanheitto historiaan poliittisessa keskustelussa

11.02.2019

Minä tulen kaupan ja myynnin maailmasta. Olen tehnyt työurani tuhansien eri asiakasyritysten parissa ja niille kaikille on yhteistä, että kieli ja keskustelukulttuuri eroaa täysin tämän päivän politiikan keskustelusta. En todellakaan muista, koska olisin kuullut jonkun aktiivisesti haukkuvan, mustamaalaavan tai panettelevan kilpailijoita. Sitä ei minun kokemukseni mukaan tapahdu niin sanotussa oikeassa maailmassa.

Olen seurannut politiikkaa koko aikuisikäni ja olen aina ihmetellyt sitä kieltä ja keskustelukulttuuria, joka eduskunnassa ja sen ympärillä tuntuu vallitsevan. Jos poliitikon mittarina on pahan puhuminen toisista, minusta tulee varmasti huono poliitikko. Minä en yksinkertaisesti koe sitä hyödylliseksi.

Työssäni olen tottunut siihen, että suuri osa asiakkaistani käyttää myös kilpailijoiden palveluita. Tämä on minulle täysin normaali tilanne eikä siinä ole mitään pahaa enkä koe siinä hävinneeni, sillä kilpailijani ovat päteviä toimijoita. Näin se menee arkielämässä. Meillä on pitkälti yli 350 000 tuhatta yritystä ja ne kaikki tekevät tai tuottavat jotain omaa tuotetta tai palvelua. He ovat kaikki omalla tavallaan hyviä siinä mitä tekevät eikä ole minun tehtäväni lähteä arvostelemaan tai haukkumaan heidän tuotostaan. Monesti kyse on vain siitä, ettei kaikkia palveluita tai tuotteita ole tarkoitettu minulle, kun taas jollekin toiselle se voi olla juuri sitä mitä hän oli hakemassa.

Samalla tavalla politiikkaan tarvitaan uusi keskustelukulttuuri. Se, että haukumme toisiamme ei auta ketään eikä siitä seuraa todellakaan mitään positiivista. Meidän poliitikkojen on aika muuttua maailman mukana ja ymmärtää, että toiset poliitikot tekevät vain toisenlaista politiikkaa. Sellaista, mitä ei ole tarkoitettu sinulle. Meillä riittää kyllä kaikille hyviä ehdokkaita.