Köyhä kansa ja kalliit asunnot

25.03.2019

Suomi on maa, jossa köyhä kansa asuu kalliissa asunnoissa. Kelan maksamat asumistuet ovat kasvaneet lähes räjähdysmäisesti ja kokonaismäärä lähentelee jo Suomen puolustusbudjettia. Miten tämä on mahdollista?

Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa on krooninen asuntopula ja samalla pääkaupunkiseudun väestön ennustetaan kasvavan 2,7 miljoonaan asukkaaseen vuoden 2025 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes puolet suomalaisista tulee lähivuosina asumaan pääkaupunkiseudulla. Olemme tienneet tästä jo vuosien ajan ja silti asian korjaamiseksi ei ole tehty riittävästi. Kysyn miksei?

Minusta on myös aiheellista kysyä kuka tai mikä tästä tilanteesta hyötyy. Suurista vuokranantajista eniten asumistukea sai vuonna 2016 Helsingin kaupungin asunnot, pörssiyhtiö Kojamo eli entinen VVO ja Sato Oyj.

Helsingin kaupungin me kaikki tiedämme, mutta Kojamo ja Sato ovat molemmat yksityisiä yrityksiä. Kojamo listautui Helsingin pörssiin 2018 ja Sato Oyj on asuntosijoitusyhtiö, jonka enemmistöosakkaana on ruotsalainen kiinteistökonserni Fastighets AB Balder. Miten ihmeessä meillä on järjestelmä, jossa yhteiskunnan rahaa kaadetaan pääomasijoittajien kukkaroon?

Tähän on saatava muutos. Suomalaiset tarvitsevat edullisempaa asumista ja tämän eteen haluan työskennellä.