Kirppu ja elefantti – Suomi ja ilmastonmuutos

11.04.2019

Olen kuunnellut vaalitenttejä ja saanut sen käsityksen, että ilmastonmuutos on meidän suomalaisten vika ja ainoastaan me pystymme sen korjaamaan. Tämä ei ole totta. Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 0,15%, joten tämä koko kansan itseruoskinta on mielestäni turhaa. Siihen ei ole syytä ja asiaa pitäisi katsoa kiihkottomasti ja ilman ideologian värittämiä laseja.

Ilmastonmuutos on fakta ja sen vaikutukset tulevat olemaan suuremmat kuin vielä osaamme edes kuvitella. Mikäli mannerjäätiköt sulavat, nousee vedenpinta ja miljardit ihmiset joutuvat muuttamaan alueilta, jotka jäävät nousevan vedenpinnan alle. Jo yksistään tämä on niin suuri katastrofi, että ilmastonmuutosta on hillittävä toden teolla.

Ongelma on kuitenkin sama kuin kirpulla, joka yrittää työntää elefanttia. Ei se vain onnistu, vaikka kirppu kuinka käyttäisi voimansa elefantin siirtämiseen. Voimaa on liian vähän ja norsu liian suuri. Tämä on Suomen ongelma, ja siksi meidän on asetettava asiat mittasuhteisiin. Globaali ilmastonmuutos ei pysähdy sillä, että jokainen suomalainen maksaa itsensä kipeäksi liha-, maito-, matkustus- tai polttoaineveron muodossa. Nämä ovat poliittista peliä, äänien kalastelua, jolla syyllistetään ja haetaan omalle puolueelle ääniä.

Sininen tulevaisuus on ymmärtänyt missä tässä on kyse. Suomi on se kirppu ja ainoa tapa, jolla Suomi saa muun maailman siirtymään haluamaansa suuntaan, on olla sitä, missä me olemme parhaita. Me olemme edelläkävijöitä ja meidän on näytettävä muille mikä on se teknologia, jolla pelastamme maailman. Sillä teknologiaa me tarvitsemme.

Muutos tulee sen mukana, kun CO2-päästöjen vähentäminen on halvempaa tai tehokkaampaa kuin niiden lisääminen. Tai niille on olemassa vaihtoehto, jolla pystymme korvaamaan fossiiliset polttoaineet. Näitä on jo olemassa, Nesteen biopolttoaineet, ydinvoima, tuuli- ja aurinkoenergia sekä puusta saatavat uudet tuotteet. Suomen tulee olla edelläkävijä ja näyttää kuinka ilmastonmuutoksen pysäyttäminen voi tuoda työpaikkoja ja uutta liiketoimintaa. Elefantti liikkuu, kun se haluaa seurata kirppua.