En pidä pikavipeistä

15.02.2019

En pidä pikavipeistä, en todellakaan pidä niistä. Olen siitä onnellisessa asemassa, ettei minun ole koskaan sellaista tarvinnut ottaa, mutta yhtä kaikki, en pidä niistä. Mielestäni ne ovat täysin tarpeettomia ja haitallisia suomalaiselle yhteiskunnalle. Toki ymmärrän, että ne ovat joillekin meistä viimeinen oljenkorsi, kun muuta rahaa ei ole, mutta siitä huolimatta en pidä niistä.

Jos minulla olisi valta ja mahdollisuus, kieltäisin ne täysin, mutta se ei ole realistista tai mahdollista. En oikeastaan usko täyskieltoihin ja siksikin yhden liiketoimen kieltäminen vapaassa demokratiassa kuulostaa minusta varsin vieraalta. Joten - mitä niille voisi tehdä?

Olen vahvasti sitä mieltä, että pikavipeissä on yksi juurisyy monen ihmisen kurjuuteen ja heikkoon taloudelliseen tilanteeseen. Iltapäivälehtien - ja muidenkin - toimesta voi säännöllisesti seurata kuinka muutaman satasen laina on lopulta päätynyt ulosottoon ja lähes tuhottuun elämään. Sellainen ei voi olla oikein. Ei kenenkään ihmisen henkilökohtainen talous saisi kaatua muutaman kympin tai edes satasen takia. Ei vain saisi.

Ehdotankin tässä ja nyt, että pikavipit otetaan sääntelyn piiriin samalla tavalla kuin muutkin yhteiskunnan kannalta haitalliset asiat. Ehdotan, että rajoitamme niiden myyntiaikaa, samalla tavalla kuten alkoholilla. Asetamme niille ikärajan, samalla tavalla kuten tupakalla ja että määrittelemme, ettei useamman pikavipin nostaminen ole mahdollista saman päivän aikana. Sekä ehkä tärkeimpänä; mainonnan kieltäminen. Ei mene päivääkään, ettei radiosta, televisiosta tai somesta tulisi viesti siitä, kuinka helppoa ihmisen on ottaa vippi ja velkaantua. Tähän on saatava stoppi.

Nämä ovat ajamani konkreettiset tavoitteet, joilla pystymme lisäämään harkintaa pikavipin nostamiselle. Haluan, että Suomessa laina haetaan harkinnan kautta, eikä hetken huumassa, silloin kun se tuntuu vain hyvältä päähänpistolta.