Auto on välttämätön

06.03.2019

Helsinki on siitä harvinainen kaupunki, että tyytyväisyys julkiseen liikenteeseen on maailman ehdotonta huippua. Pääkaupungissa asukas pystyy vallan mainiosti elämään jopa täysin ilman omaa autoa, joka saattaa usein olla jopa enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Ainakin minä tiedän etsineeni pysäköintipaikkaa joskus pitkäänkin Helsingissä käydessäni, ja tästä viisastuneena nykyisin pyrinkin käyttämään julkista liikennettä aina kun menen Helsinkiin.

On siksi aivan luonnollista, että Helsingissä asuva helposti unohtaa sen, että Suomi on paljon muutakin kuin Helsinki. Tämä on pieni ja harvaan asuttu maa, jossa pääsääntöisesti julkinen liikenne toimii harvakseltaan. On paikkoja, joissa seuraava bussi tulee vasta huomenna, jos siitä yhdestä myöhästyy. Siksi tuntuu hieman erikoiselta lukea kuinka osa kansanedustajista ajaa suomalaisia siihen, että heidän täytyisi luopua yksityisautoilusta tai vaihtaa nykyinen autonsa sähköllä toimivaan.

Meillä ei ole mitään realistista mahdollisuutta luopua nyt Suomen kaikista bensiini- ja dieselautoista jo pelkästään niiden määrän takia. Suomessa on yksistään ajoneuvorekisterissä lähes 6,5 miljoonaa ajoneuvoa, joista liikennekäytössä oli viisi miljoonaa. Voitko kuvitella mitä se tulisi suomalaisille maksamaan, jos jokainen auto pitäisi vaihtaa uuteen sähköautoon?

Yksityisautoilu on Suomessa välttämätöntä eikä siitä saa ihmisiä rangaista.